projekt nr 10

10. "Zielone Płuca" - rewitalizacja lasu przy ul. Leśnej w Psarskiem


Lokalizacja / miejsce realizacji projektu

Las przy ul. Leśnej

Opis projektu do publikacji na etapie promocji

Celem projektu jest rewitalizacja lasku w Psarskiem. Wyznaczenie ścieżek oraz zabudowa ławek  da możliwość odpoczynku i relaksu oraz obcowania z naturą dla całych rodzin bez konieczności wyjeżdżania poza miejsce zamieszkania. Lasek mimo, że znajduje się w samym centrum wsi posiada bogatą florę i faunę . Nierzadko można spotkać m.in. sarny, liczne ptaki których śpiew słychać przede wszystkim o wschodzie słońca. Lasek pełni istotną rolę szczególnie w te dni, gdy dookoła dokucza smog. Wówczas dosłownie stanowi „Zielone Płuca” sołectwa umożliwiając choć przez chwilę pooddychać  świeżym powietrzem.

Opis projektu

Celem projektu jest rewitalizacja lasku przy ul. Leśnej w Psarskiem . Obecny stan ze względu na brak ścieżek uniemożliwia swobodne poruszanie się po lesie. Wyznaczenie ścieżek oraz zabudowa ławek  da możliwość odpoczynku i relaksu oraz obcowania z naturą dla całych rodzin bez konieczności wyjeżdżania poza miejsce zamieszkania. Lasek mimo, że znajduje się w samym centrum wsi posiada bogatą florę i faunę . Nierzadko można spotkać m.in. sarny, liczne ptaki których śpiew słychać przede wszystkim o wschodzie słońca. Lasek pełni istotną rolę szczególnie w te dni, gdy dookoła dokucza smog. Wówczas dosłownie stanowi „Zielone Płuca” sołectwa umożliwiając choć przez chwilę pooddychać  świeżym powietrzem. W zakresie realizacji projektu było by wyznaczenie ścieżek, zabudowa ławek z koszami oraz rekultywacja terenów wzdłuż ścieżek tylko w zakresie odchwaszczenia oraz usunięcia krzaków tak, aby w jak najmniejszym stopniu wpłynąć na charakter miejsca.

Poszczególne elementy kosztów, wskazane przez wnioskodawcę

1Wyznaczenie i budowa ścieżki spacerowej (500 mb)42 500 zł
2Renowacja terenów wzdłuż ścieżki spacerowej145 500 zł
3Ławka z oparciem - zakup i montaż (10 szt)8 000 zł
4Kosz na śmieci - zakup i montaż (10 szt)4 000 zł
Łącznie: 200 000 zł

Projekt zweryfikowano pozytywnie.

Załączniki